Bahan-bahan:
10 ekor udang kuning
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 senduk cili kisar - ikut pedas disukai
1 sudu besar gula
Garam
Air asam jawa
Cara-cara:
Panaskan minyak, tumis pula bawang merah dan bawang putih yang dikisar serta cili kisar sehingga cili benar benar garing dengan menggunakan api perlahan.
Setelah garing, masukkan gula terlebih dahulu. Ianya akan menjadikan sambal berwarna merah cantik. Kacau rata, barulah dimasukkan petai, air asam jawa dan garam.
Akhir sekali masukkan udang dan kacau rata. Jika suka, boleh juga masukkan bawang besar yang dimayang bulat dan kacau sehingga agak layu. Sesuaikan rasa dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
▷ Casino Site ᐈ Bonus Codes December 2021
ReplyDeleteLooking for the best casino site? luckyclub.live ➤ Register with Lucky Club today and play ⭐ Latest promotions. Get your sign-up bonus now.